Consultare online cu privire la propunerea de politică publică pentru accesul echitabil al studenților cu dizabilități la procesul educațional

Ne dorim o viziune comună pentru un mediu cât mai incluziv, așa că așteptăm feedback-ul tău pe documentele propuse până la data de 29.11.2020!

Imagine de fundal eveniment: undefined

În cadrul proiectului ,Educație pentru toți”, unul dintre obiectivele pe care ni le-am stabilit a fost, încă de la început, de a veni în sprijinul studenților cu dizabilități și modului în care au aceștia acces echitabil la un proces educațional de calitate, prin propunerea unei politici publice care să creeze cadrul propice pentru acest lucru. Astfel, am pornit în drumul spre un document de propunere de politică publică, care să fie propus spre introducere și ulterior aplicare de către managementul Universității Politehnica din Timișoara.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv am organizat o serie de activități printre care se numără două proiecții de film urmate de dezbateri despre discriminarea persoanelor cu dizabilități, trei consultări publice desfășurate în mediul online (rezultatele consultărilor le puteți accesa în link-urile: ,Universități accesibile pentru dizabilități locomotorii, vizuale și auditive”) și, nu în ultimul rând, o consultare publică realizată cu ajutorul unui formular referitor la bunele practici existente în domeniu în alte universități din țară și din străinătate. Scopul acestor demersuri a fost acela de a identifica nevoile persoanelor cu dizabilități locomotorii, vizuale și auditive în contextul procesului educațional pe care îl parcurg, pentru accesul echitabil și neîngrădit la sistemul de învățământ superior.

În urma acestor consultări, a reieșit nevoia de a înființa o structură care să se preocupe exclusiv de integrarea persoanelor cu dizabilități în comunitatea academică a Universității Politehnica din Timișoara, atât la nivel fizic, cât și social. Structura propusă de noi este un Birou pentru Persoane cu Dizabilități care să fie înființat în baza Metodologiei de organizare și funcționare a Biroului pentru Persoane cu Dizabilități al Universității Politehnica Timișoara (1) și să funcționeze în baza Regulamentului de organizare și funcționare al Biroului pentru persoane cu Dizabilități al Universității Politehnica Timișoara (2).

Un pas important în procesul de finalizare a documentelor presupuse este supunerea lor unui proces de consultare publică ce vizează colectarea de feedback din partea fiecăruia dintre voi. Astfel, până la data de 29.11.2020, documentele pot fi consultate public online, accesând linkurile de la finalul articolului. Pentru a oferi feedback, vă invităm să completați formularul de colectare de feedback aferent fiecărui document, regăsit și el la finalul articolului. În completarea feedback-ului vă rugăm să fiți specifici, să expuneți părerile voastre cu claritate, la obiect și să alocați timp pentru consultarea lor cu atenție.

Ne dorim o viziune comună pentru un mediu cât mai incluziv, un mediu care creează cadrul propice pentru ca studenții cu dizabilități să aibă acces la procesul educațional la fel ca orice alt student. Vom asculta și lua în considerare fiecare părere și vom integra feedback-ul care vine în sprijinul obiectivului menționat anterior. În procesul de colectare de feedback vom avea și întâlniri cu reprezentanții Consiliului de Administrație al Universității Politehnica Timișoara.

După finalizarea documentelor, cu feedback-ul incorporat, urmează o etapă de discuții și negocieri cu Consiliul de Administrație al UPT în vederea asumării celor două documente și crearea unui plan de acțiune pentru implementarea lor.

Astfel, sperăm ca împreună să ajungem la cea mai bună variantă a documentelor propuse iar aplicarea lor să ofere persoanelor cu dizabilități un suport real în lupta pentru accesul echitabil la educație.

Vă mulțumim anticipat pentru sprijinul acordat în acest proces! Vom reveni cu variantele finale și cu pașii următori.

Documentele propuse spre consultare:

  1. Metodologia de organizare și funcționare a Biroului pentru Persoane cu Dizabilități al Universității Politehnica Timișoara
    Formular Feedback Metodologie

  2. Regulament de organizare și funcționare al Biroului pentru persoane cu Dizabilități al Universității Politehnica Timișoara
    Formular Feedback Regulament

Termen completare feedback: 29 noiembrie